Translate

vineri, 12 octombrie 2018

A fi artizan in Ro....

Bratara din cupru traforata manual

Nu stiu daca sunt in masura sa spun ce este cu devarat artizanatul in tara noastra dar vorbesc putin din experienta personala...
Deci, a  fi artizan in Romania este foarte greu...Intr-o tara post-comunista, plina de frici, unde cei care lucreaza in institutiile statului sunt  "urmasii"  vechilor comunisti.....a fi tu este cea mai mare provocare!
In primul rand nu  te baga nimeni in seama daca nu ai  in spate pe cineva....
Spre exemplu media sau presa locala constienta fiind de rolul ei pentru un artist negociaza cu tine fiecare articol....Pentru cei care cred ca atunci cand apare in ziare sau mediu online un reportaj despre un artist si  totul este pe bune se inseala....Totul are un pret....!!
Apoi ca sa continuam ideea,  oficialitatile cultuale din tara noastra post-comunista in afara de artizanatul traditional si mestesugul popular romanesc, nu privesc mai departe..De ce ? Pentru ca asa au invatat la "scoala" ....daca nu sti sa cosi o ie, sa faci  o oala de lut sau sa folosesti razboiul de cusut....orice altceva nu este mestesug popular romanesc deci si prin urmare nu este artizanat romanesc! 
Asa ca tu poti sa faci margele din hartie reconditionand prin arta resturi de hartie, poti sa faci podoabe din cupru, reconditionand prin arta resturi de metale.... pentru oficialitatile culturale romanesti ce faci tu nu este mestesug....este altceva!
Si uite asa te simti strain in tara ta!
As continua dar mi-e greata sa-mi mai amintesc  depre ce am trait incercand sa bat la usi inchise si sa vorbesc cu oameni reci fara suflet....!
.................
Mai multe lucrari handmade gasiti pe site-ul de prezentare: http://hadarugart.weebly.com

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu