Translate

duminică, 7 octombrie 2018

Gravura pe sticla

 Pahar gravat manual


Imi place sa gravez sticla! Imi aduc aminte cand am gravat prima data a fost dragoste la prima vedere....insa a trai din asta intr-o tara post-comunista e foarte greu!
Nu vreau sa judec pe nimeni dau vina doar pe mine ca sunt o persoana ghinionista! Mereu am fost asa sau poate destinul a incercat doar sa-mi puna bete in roate....sa ma oblige sa merg mai departe!
Cel putin eu cand am comenzi sa gravez sticla mi se cere sa copiez lucrarile altor gravori! Practic toti mi-au cerut asta! Ce sa inteleg eu de aici? Ne place sa ne copiem si nu mai avem originalitate?
Binenteles am refuzat fiecare comanda intr-un mod politicos din respect pentru ceilalti artisti gravori! Ce doresc sa subliniez ca nimeni nu a dorit sa gravez ceva personal sa-mi dea libertate la gravura desi am sugerat asta! 
Sunt unul dintre romanii intorsi din strainatate acasa care doresc sa schimbe ceva....Dar e foarte greu! 
Spre exemplu daca ai o expozitie personala sau chiar de grup presa locala nu scrie decat la comanda politica sau nu stiu....Te ignora pur si simplu iar publicul avid de "celebritate" nu te mai  baga in seama daca presa "cumparata" nu scrie de tine! Am refuzat sa platesc presa, (mi s-a cerut asta discret si la subiect...) eu nu a nevoie sa fiu celebru cumparand cuvintele....In fine, imi place sa gravez sticla insa cu spuneam mai sus sunt ghinionist sa atrag doar persoane ce iubesc kitschul, ce doresc reproducerea altor gravori si care nu respecta munca artizanului....!
Am incercat prima data si am trimis mail la o asociatie de mesteri populari din cluj cu fotografii ale lucrarilor mele in sticla gravate manual, in ideea sa fiu primit in asociatie. Raspunsul lor a fost ca ce fac eu in sticla, gravura nu este mestesug popular romanesc! Am fost apoi la un muzeu etnografic din Cluj sa arat ce fac in ideea de a avea o colaborare cu dansii sa fac demonstratii, gravura pe sticla ....La fel chiar directorul institutiei era acolo si mi-a spus ca eu nu sunt mester popular iar ce fac eu nu este mestesug romanesc!
Am inteles ideea.....nu mai merg nicaeri si las lucrurile asa cu sunt intr-o tara post-comunista plina de gropi in suflet si oameni cu idei bine conturate si precise!
Imi place sa gravez sticla insa e pacat cand nu ai public pentru asa ceva sau cum spuneam....sunt doar un ghinionist ce atrage un public chicios...ce doreste la nesfarsit doar copii ale altor lucrari ce se poarta !
........................
Cand am fost invitat in Viena sa gravez in Piata Stephansplatz cu ocazia tragului de Craciun  am avut libertatea sa gravez ce vreau si cum vreau pentru turistii straini, localnici....! Dar in Ro lucrurile stau putin mai  altfel....desi imi place sa gravez modele noi insa in zadar pentru un public ce adora reproducerile si ce este la moda....!
...................
Mai multe lucrari handmade gasiti pe site-ul de prezentare: http://hadarugart.weebly.comNiciun comentariu:

Trimiteți un comentariu