Translate

joi, 29 noiembrie 2018

Tezaur viu

 Inel din cupru pntru nunta

Anul trecut ma suna o doamna...Spune cine este, imi scapa acum numele , din Republica Moldova, dorind sa ma promoveze ca artizan...!
I-am raspuns ca sunt din Romania, apoi dansa si-a cerut scuze , a crezut ca sunt din zona ei...
Imi spune apoi ca ar trebui sa fiu recunoscut ca tezaur viu in zona! Prima data nu am crezut ca vorbeste serios....Dar cum dansa se ocupa de artizanii moldoveni, imi explica ce si cum...
Tarziu am aflat ca in Repulica Moldova artizanii au o lege foarte bine realizata si sunt sprijiniti...
Eu i multumesc pentru cuvintele frumoase si incerc sa explic realitatea mea...! :)
Ca nu sunt apreciat ca artizan in zona decat de organizatorii de targuri handmade, care nu au nici o legatura cu artizanatul si sunt pline de chinezarii...
Apoi am fost la un muzeu etnografic din judetul Cluj (la sfaturile unor mesteri recunoscuti!) sa arat ce lucrez eu in cupru si sticla si unde chiar directorul mi-a spus, cu o raceala si indiferenta totala, ca ce fac eu in cupru nu este mestesug popular romanesc, eu nu sunt  mester popular...bla-bla...Ideea mea nu era sa primesc o recunoastere oficiala, ci sa incerc o colaborare cu ei, sa fac demonstratii in cupru sau sticla....dar cred ca lucrarile mele provoaca dezgust dupa cum a fost reactia "sefului" institutiei...!?
Sa nu mai vorbesc de presa locala care nu scrie decat contra "cost".... nu platesti, nu existi ca artist sau artizan...!!
Pardon , presa locala scrie la inceput un articol, doua...apoi are loc un "mic" dialog prin care iti explica cu o eleganta impecabila ce inseamna colaborarea cu ei ca ziar local..."noi te ajutam tu ne ajuti...!!!" Totul are un pret nu-i asa?!
Nu stiu daca doamna din Republica Moldova a inteles ceva, insa pentru mine e fascinant....! Cum se face ca persoane straine zonei in care traiesc, sau din afara tarii apreciaza ce lucrez eu in cupru si sticla, iar cei din zona privesc cu indiferenta sau poate dezgust ce creez eu...?!
Nu mai incerc de mult sa caut explicatii...eu imi traiesc povestea mea ca artizan, intr-o tara post comunista, si creez cu sufletul pentru cine are ochi sa vada!
Eu din tara nu mai plec, sa fiu iar strain intre straini...
Am ales sa fiu strain in tara mea, si creez mai departe in cupru si sticla chiar daca unora nu le place ce lucrez eu, in definitv e  viata mea si nu dau nimanui explicatii...!!!!!
Imi traiesc viata cum simt, fara sabloane, fara sa urmaesc celebritatea, sunt eu si creatiile mele in cupru si sticla...atat!
Mai multe lucrari handmade gasi pe site-ul de prezentare:
https://hadarugart.weebly.com

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu