Translate

vineri, 7 decembrie 2018

Kitsch-ul din targurile noastre de artizanat


Ce inteleg eu prin kitsch? Faptul ca artizanii romani, dupa ce intra intr-o asociatie de mestesugari sau targuri isi bat joc de notiunea de arta! Spre exemplu tu construiesti handmade jucarii din lemn! Apoi pe masa ta se gasesc o "infinitate" de produse din lemn ...E imposibil sa faci cu "tonele" asa ceva doar daca nu cumperi angro si vinzi la bucata! La o privire atenta se poate vedea ca lucrarile respectivului nu sunt facute manual ci de masini, industrial...in serie! De cine vorbesc eu ....? Este vorba de cineva din zona care a inceput cu jucarii facute de mana din lemn si a ajuns sa vanda in  targuri "scaune, fotolii...avioane" orice este facut de lemn! Nu conteaza asta, ca vinde la bucata... ideea este sa nu mai fie considerat artizan ci vanzator , angrosist si scos repede  din targurile de artizanat!

Acesta era doar un exemplu...ar mai fi cei care cos ii apoi printre cele handmade "ascund" discret altele cumparate angro la "kilogram" ...realizate industrial si vandute tot ca fiind facute de mana!

"Lasa ca nu esti tu cu estea...! "Asa ar spune cineva..Este "fascinant totusi pentru mine cum acest popor minunat tace!!!!!!!! Nu se revolta precum francezii! La noi si daca ar creste litrul de benzina la 100 sau 1000 e lei sau euro noi nu iesim in strada....noi asteptam sa dea mamaliga in foc! Chiar daca vedem kitsch-ul  din politica, din viata de zi cu zi...tacem ne facem ca nu vedem, "estea sunt vremurile..." nu-i asa?!

Imi pare rau si de artizanii ce tac, ce nu scriu nimic, se ascund in suflet pentru ca nu au curaj sa spuna ce simt desi vad si ei multe! Acestia sunt lasii care lasa kitsch-ul sa mearga mai departe! Fara sa supar pe cineva dar suntem un popor de lasi! Preferam sa plecam dincolo in strainatate decat sa schimbam ceva in tara asta plina de kitsch! Asa am procedat si eu...candva! Am "fugit " dincolo...sa uit de nedreptatea din tara...dar apoi m-am intors in aceasta mizerie sociala, din tara noastra  unde statul te sugruma cu taxe si te priveste ca pe un sclav ce lucreaza pe tarlaua sa...! Da, am ales sa lupt incet cu kitsch-ul din jurul meu, scriind , vorbind si aratand cu degetul de cate ori am ocazia ca nu este corect ce se intampla!

Sper sa fie cat mai multi romani ce se trezesc din amorteala, artizani care spun ce simt....si nu stau ascunsi de rusine sa nu fie criticati de un sistem infect ce traieste din taxele nesimtite!


P.S. Eu nu mai particip de mult la targurile de "artizanat"! Imi este greata la propriu sa vad tupeul majoritatii cand vand ii made in C'ina spunand ca sunt lucrate manual...si daca le spui ceva iti rad in fata ca tu nu vrei sa faci bani ca si ei, ca deaia mergi in targuri sa faci bani!


Ne meritam soarta....! :(

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu